Trouwen, een geregistreerd partnerschap of samenwonen?
Regel het goed!
Als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan verandert er meer dan vaak gedacht wordt. Het is niet alleen een stap in de relatie maar financieel en juridisch is het ook een hele stap.
Wanneer er geen keuze gemaakt wordt voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan is er automatisch sprake van een beperkte gemeenschap van goederen.
Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen.
Dit betekent dat wanneer jullie trouwen of een partnerschap aangaan niet alles automatisch van jullie samen is.
Een gezamenlijk woonhuis blijft gezamenlijk. Maar als die op naam van 1 van de partners stond, dan verandert daar niets en blijft het eigendom bij diegene, de ander kan dan na een scheiding in beginsel geen aanspraak maken op het eigendom.
Als er tijdens het huwelijk goederen worden gekocht zijn deze wel gemeenschappelijk.
“Let op! Valkuilen, die je graag vooraf weet”
Er zijn wel wat valkuilen waarmee rekening gehouden moet worden.
Een van de voorbeelden is wanneer jullie samen een huis hebben en de eigendomsverhouding is niet gelijk (bijvoorbeeld 70%-30%), dan wordt de eigendomsverhouding nadat jullie trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen opeens wel gelijk.
Een ander voorbeeld kan zijn wanneer een van jullie een eenmanszaak heeft. Tegen de verwachting in kan een goed (bijvoorbeeld een nieuwe dure computer) en/of een persoonlijke schuld dan toch gemeenschappelijk worden en dus ook op het gemeenschappelijk vermogen verhaald worden.
” Ondernemers kunnen vaak beter trouwen onder huwelijkse voorwaarden.”
Een laatste voorbeeld is in het geval een van jullie al een onderneming (bv) was gestart voor het aangaan van het huwelijk, deze onderneming valt dan niet in de beperkte gemeenschap van goederen en is dus niet gezamenlijk. Volgens de wet dient er alleen wel een gedeelte van de winst aan de gemeenschap toe te komen. Deze verplichting kan veel problemen geven bij een scheiding. Daarom kunnen ondernemers vaak beter trouwen onder huwelijkse voorwaarden.
Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog tal van andere valkuilen te noemen. Willen jullie onduidelijkheden voorkomen dan is het opstellen van huwelijkse voorwaarden een vereiste. Ik geef daarover advies.
Huwelijkse voorwaarden kunnen veel problemen bij echtscheiding voorkomen.
In huwelijkse voorwaarden laten jullie afspraken over schulden en bezittingen vastleggen. Zo kunnen jullie ieders bezittingen of schulden geheel of gedeeltelijk apart houden of juist een algehele gemeenschap van goederen aangaan. Dit is handig om latere onenigheid te voorkomen, wie weet is er namelijk nog de droom tot het starten van een eigen bedrijf, een eigen spaarrekening of ontstaan er grote schulden. Maar ook wanneer een van jullie al een eigen bedrijf, woning of vermogen heeft kunnen huwelijkse voorwaarden veel problemen bij echtscheiding voorkomen zoals wel blijkt uit bovengenoemde valkuilen.
“Samenwonen, een samenlevingsovereenkomst is verstandig”
Gaan jullie samenwonen? Dan geldt het bovenstaande niet, maar wel kunnen nog altijd jullie vermogens gaan vermengen doordat bijvoorbeeld één van beide partners de verbouwing betaalt aan het huis in eigendom van de ander. Ook dan is het verstandig om afspraken te maken. Zonder samenlevingsovereenkomst is het namelijk niet zonder meer vanzelfsprekend dat het geld dat gebruikt is voor de verbouwing aan de woning, weer terugbetaald moet worden bij het verbreken van de relatie. De rechtspraak toont dit aan doordat hier veel procedures over gevoerd worden. Ik adviseer dan ook altijd een samenlevingsovereenkomst op te stellen en hierover af spraken te maken.
Kortom, met een goede financiële start van het huwelijk of de samenleving kunnen jullie achteraf problemen voorkomen.
Benieuwd naar wat trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap in jullie situatie betekent?
Neem dan contact op, ons eerste gesprek altijd vrijblijvend en kosteloos.
Contact
Hebben jullie vragen wat ik voor jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op. Een eerste kennismaking is altijd kosteloos en geheel vrijblijvend.