Ouderschapsplan opstellen

Een ouderschapsplan opgestellen of wijzigen dan is mijn eerste advies rondom de inzet van mediation altijd vrijblijvend en kosteloos.

Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij een echtscheiding is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Dit is ook het geval wanneer jullie uit elkaar gaan als samenwoners. Het is de bedoeling dat er actief nagedacht wordt over de toekomst van jullie kind of de kinderen.

Ik kan helpen bij het opstellen of wijzigen van het ouderschapsplan
In het ouderschapsplan staan alle afspraken van ouders over de zorg voor de kinderen. Dit omvat onderwerpen zoals het gezag, de zorg- en contactregeling en kinderalimentatie. Ook is het verplicht om afspraken te maken over hoe en hoe vaak jullie elkaar informeren en hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen zoals schoolkeuze.

Ik vind het belangrijk dat alle partijen zich gehoord voelen
Daarnaast kunnen er nog vele andere afspraken opgenomen worden in een ouderschapsplan. De belangen van de kinderen staan centraal wanneer ik help bij het opstellen van het ouderschapsplan. De belangen en wensen van de ouders worden hierbij ook besproken, zodat er uiteindelijk voor iedereen een werkbaar plan op tafel ligt. Ik vind het belangrijk dat alle partijen zich gehoord voelen en iedereen achter de afspraken staat.

 

Intense gevoelens van boosheid en verdriet
Kinderen, met name jonge kinderen, zijn afhankelijk van hun ouders. Na een scheiding blijft deze afhankelijkheid bestaan. De vertrouwde gezinssituatie gaat verloren en dit heeft voor hen grote gevolgen omdat een instabiele periode aanbreekt.

Kinderen kunnen tijdens een scheiding, maar ook daarna, geconfronteerd worden met verschillende emoties. Intense gevoelens van boosheid en verdriet komen vaak voor. In hoeverre een kind belast wordt met de scheiding tussen ouders wordt voor een groot deel ook bepaald door de mate van conflicten tussen de ouders.

 

Samen proberen wij escalatie te voorkomen
Het gevoel te moeten kiezen tussen beide ouders maakt een scheiding voor een kind erg moeilijk. Samen proberen wij escalatie te voorkomen, zodat ook voor de kinderen de echtscheiding (voor zover mogelijk) zo min mogelijk belastend zal zijn.

Daarnaast bevat mijn netwerk een kinderpsychologenpraktijk die ook het KIES-programma (Kind in een Scheiding) aanbiedt. Als dit gewenst is kunnen ouders hun kinderen voor individuele begeleiding op maat aanmelden. Zij kunnen bij een kinderpsycholoog hun angsten, vragen, zorgen en wensen kwijt en ontdekken wat ze nodig hebben om weer verder te kunnen.

Goed om te weten, wanneer er een ouderschapsplan opgesteld of gewijzigd dient te worden dan is mijn eerste advies rondom de inzet van mediation altijd vrijblijvend en kosteloos. Ook voor eenzijdig advies sta ik klaar.

Neem gerust contact op om een vrijblijvende afspraak met mij in te plannen op telefoonnummer 033-2030176 of per email via info@aplusbmediation.nl.

Contact

Hebben jullie vragen wat ik voor jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op. Een eerste kennismaking is altijd kosteloos en geheel vrijblijvend. 

15 + 3 =

033-2030176

Beurtschipper 9, 3861 SB, Nijkerk

info@aplusbmediation.nl